Diëtist aan het woord
De nieuwe Schijf van Vijf
Door: Leoni den EngelsmanWie kent hem niet, die ronde schijf die gebruikt wordt in de voorlichting over gezonde en goede voeding. Oorspronkelijk werd de Schijf van Vijf geïntroduceerd in 1953. In de loop der jaren raakte de Schijf van Vijf in onbruik en werd in 1981 vervangen door andere voorlichtingshulpmiddelen. Toch werden deze nooit zo bekend als de Schijf van Vijf. Daarom werd er in 2004 voor gekozen om de Schijf te herintroduceren.
Sinds de herintroductie heeft de Schijf van Vijf regelmatig een update gekregen. Zo ook dit jaar: hij is weer in een nieuw jasje gestoken. Er zijn wel een paar opvallende veranderingen op te merken. Zo is de aanbeveling voor groente omhoog gegaan (van 200 naar 250 gram) en is bewerkt vlees volledig geschrapt uit de Schijf. De reden hiervoor is dat bewerkt vlees een hoger risico geeft op beroerte, diabetes mellitus type 2 en darmkanker.
Betekent dit dat onze patiënten die juist meer eiwit nodig hebben een probleem gaan krijgen? Gelukkig niet! Het advies is om dagelijks een handje ongezouten noten te gebruiken. Noten bevatten veel onverzadigde (goede) vetten en zijn ook eiwitrijk. Daarnaast kunnen we kiezen uit vis, ei, peulvruchten en vegetarische producten. Op brood kunnen we kiezen voor kaas, zuivelspread of een notenpasta. En met dagelijks 2-3 porties zuivel moet het zeker lukken om voldoende eiwit te gebruiken.
Wilt u meer lezen over de nieuwe Schijf van Vijf? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum.