Naar overzicht

Digitale coach LIZ

Digitale coach LIZ

Afgelopen jaren is er op de HAN University of Applied Sciences vanuit het lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl onderzoek gedaan naar de digitale coach Liz.

Liz is een persoonlijke digitale voedingscoach, die ontwikkeld is om een bijdrage te leveren aan een optimale voeding bij thuiswonende ouderen en kan als verlengstuk dienen van de diëtist.

Liz kan op tafel staan en heeft een gezichtje dat met de ogen kan knipperen en bijvoorbeeld verdrietig en blij kan kijken, afhankelijk van het antwoord dat terugkrijgt van de cliënt via het touchscreen, nadat ze heeft gevraagd hoe het met je gaat. De zelfrapportage die hieruit komt kan de professional via de portal bekijken en het helpt je als professionals om op afstand zicht te hebben op je cliënt. Als professional kun je, eventueel samen met de cliënt, instellingen in Liz zetten. Zo kun je samen doelen stellen, in Liz zetten en Liz stuurt op het juiste moment reminders. Ze zegt bijvoorbeeld dat het tijd is om drinkvoeding te nemen of te lunchen en ze geeft uitleg waarom er energie- en eiwitrijk gegeten moet worden. Liz neemt cliënten met (risico op) ondervoeding aan de hand en kan zo ondersteunen in de thuissituatie bij het maken van energie- en eiwitrijke keuzes in de voeding.’

Omdat het nog om een prototype ging en Liz nog verbeterd kom worden, zocht de HAN professionals die wilden deelnemen aan een danktank. MalnuCare heeft hieraan in 2021 meegedaan en was zeer enthousiast. Lisette: ‘Tussen de huisbezoeken in op afstand onder andere al kunnen zien wat er wel en niet lukt qua eetmomenten en wat het gewichtsverloop is, helpt goed bepalen op welke termijn een interventie weer noodzakelijk is’. Daarnaast kan Liz een geheugensteun zijn voor de cliënt in de periode tussen de huisbezoeken in en een bijdrage leveren aan het behalen van de gestelde doelen.