Naar overzicht

Eiwitten: plantaardig versus dierlijk

Roos Klaver

Door: Roos Klaver

Ik ben een slagersdochter. En kom ook nog eens uit een boerenfamilie. Daarom is eiwitrijke voeding er bij mij letterlijk met de paplepel ingegoten. Toen ik ouder werd ging ik mij steeds meer afvragen: ‘Wat is nou gezonde voeding en is zoals ik gewend ben te eten nou eigenlijk wel zo goed?.’ Daarom wil ik in deze blog wat meer vertellen over eiwitten.

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen van ons lichaam. Ze vormen de bouwstenen van onze spieren, zijn belangrijk bij heel veel processen en onze weerstand. Als onze voeding bestaat uit vocht, koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen en spoorelementen of een combinatie hiervan. Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn: zuivel, kip, vlees, vis, eieren, kaas, noten, peulvruchten en volkoren graanproducten. De eerste zijn dierlijke bronnen van eiwit en de laatste drie zijn plantaardige bronnen van eiwit.

Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. De aminozuren krijgen we deels binnen door voeding (essentiële aminozuren). Ook maakt ons lichaam aminozuren zelf aan (niet-essentiële aminozuren). Bij o.a. ziekte kan ons lichaam aminozuren minder goed aanmaken (semi-essentiële aminozuren).

Plantaardige eiwitten bevatten minder essentiële aminozuren en in andere verhoudingen in vergelijking met dierlijke eiwitten. Ons lichaam kan de meeste eiwitten voor het grootste gedeelte goed verteren en daarom ook goed opnemen, maar de verteerbaarheid van plantaardige eiwitten is soms wat minder. Dit betekent dat je meer eiwitten nodig hebt als je vegetarisch bent. Zo’n 20- 30% meer. En het is van belang om de verschillende plantaardige bronnen van eiwit goed te variëren.

Hoeveel eiwitten iemand nodig heeft is dus per persoon verschillend. Of je nu vlees eet, vegetarisch of veganistisch eet, eiwitten heb je nodig!