Naar overzicht

Symposium Monday

Donderdag 1 december vond het symposium MONDAY plaats in het Nutricia Research gebouw in Utrecht. Vanuit MalnuCare waren hier Eva en nieuwe collega Sietske bij aanwezig. De bedoeling van het symposium was het uitleggen en presenteren van reeds behaalde resultaten van het project MONDAY. MONDAY staat voor Monitoring Nutritional Status and Dietary Intake, oftewel het monitoren van de voedingsstatus en voedingsinname. Het is een langlopend en landelijk onderzoeksprogramma om het belang van diëtistisch handelen bij thuiswonende cliënten met (risico op) ziektegerelateerde ondervoeding aan te tonen. Het aantal cliënten met ernstige ondervoeding is hoog. Bij de start van de dieetbehenadeling in de eerste lijn >50%. Vooral gewichtsverlies en verminderde spiermassa waren veelvoorkomend. Mogelijk wordt er niet snel genoeg vanuit huisartsen of specialisten doorverwezen naar de diëtist.

Resultaten van het project laten zien dat dieetbehandeling een grote bijdrage levert aan het verbeteren van de voedingstoestand van kwetsbare cliënten met (risico op) ziektegerelateerde ondervoeding. Na 12 weken intensieve begeleiding met 6 contactmomenten bleek de energie-inname met 400 kcal gestegen en de eiwitinname (nodig voor herstel) was 20 gram hoger. Ook het gewicht nam iets toe met 3% (ongeveer 2 kg) en de spiermassa nam toe. Tot slot werd benadrukt dat het samen opstellen van een behandelplan met de cliënt en het structureel meenemen in het stappenplan belangrijk is voor een goede dieetbegeleiding en betere successen.

Kortom, om het belang van dieetbehandeling bij (risico op) ondervoeding te benadrukken, is het belangrijk dat diëtistenpraktijken meedoen aan het MONDAY project, liever gisteren dan vandaag. Wellicht voor MalnuCare ook een mooie uitdaging om hier een bijdrage in te leveren.