Het recept van deze maand is een gerecht dat geschikt is voor mensen met slikproblemen en advies hebben om IDDSI level 4 te gebruiken; zacht, glad, homogeen en volledig smeerbaar (niet amylaseresistent).
Ingrediënten voor 4 porties
Voor de zalmmousse:
- 200 gram zalmfilet (vers of diepvries, zonder vel)
- 80 ml visbouillon
- 40 ml room 20%
- 1 theelepel citroensap
- 1 eetlepel roomkaas
- Snufje dille (optioneel, alleen fijngemalen)
Voor de aardappelmousse:
- 400 gram kruimige aardappelen, geschild
- 40 ml melk
- 15 gram roomboter
- 1-2 eetlepels kookvocht
- Snufje zout (optioneel)
Bereiding voor aardappelmousse
- Kook de aardappelen volledig zacht.
- Voeg boter en melk toe en pureer zeer fijn met de staafmixer of blender.
- Voeg 1-2 eetlepel kookvocht toe tot de puree glad en zonder structuur is.
- Controleer op IDDSI-4; geen stukjes, blijft op de vork liggen en loopt er niet doorheen, glad en volledig smeerbaar.
Voor de zalmmouse
- Pocheer de zalm 8-10 minuten in lichte bouillon.
- Doe zalm, roomkaas en citroensap in de blender.
- Mix tot een volledig gladde mousse.
- Voeg bouillon toe tot de structuur dikte van zachte mousse heeft.
- Controleer IDDSI-4 met de vork- en lepeldruktest.
Serveer warm, eventueel in een vormpje voor een mooiere presentatie. Combineer beide mousses laagjesgewijs of apart op het bord.
Voedingswaarden per portie
Aardappelmousse:
- 120 kcal
- 22 gram koolhydraten
- 3 gram vet
- 2 gram eiwit
Zalmmousse:
- 165 kcal
- 1 gram koolhydraten
- 11 gram vet
- 16 gram eiwit