Het recept van deze maand is een gerecht dat geschikt is voor mensen met slikproblemen en advies hebben om IDDSI level 4 te gebruiken; zacht, glad, homogeen en volledig smeerbaar (niet amylaseresistent).

Ingrediënten voor 4 porties

Voor de zalmmousse:

  • 200 gram zalmfilet (vers of diepvries, zonder vel)
  • 80 ml visbouillon
  • 40 ml room 20%
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel roomkaas
  • Snufje dille (optioneel, alleen fijngemalen)

Voor de aardappelmousse:

  • 400 gram kruimige aardappelen, geschild
  • 40 ml melk
  • 15 gram roomboter
  • 1-2 eetlepels kookvocht
  • Snufje zout (optioneel)

Bereiding voor aardappelmousse

  • Kook de aardappelen volledig zacht.
  • Voeg boter en melk toe en pureer zeer fijn met de staafmixer of blender.
  • Voeg 1-2 eetlepel kookvocht toe tot de puree glad en zonder structuur is.
  • Controleer op IDDSI-4; geen stukjes, blijft op de vork liggen en loopt er niet doorheen, glad en volledig smeerbaar.

Voor de zalmmouse

  • Pocheer de zalm 8-10 minuten in lichte bouillon.
  • Doe zalm, roomkaas en citroensap in de blender.
  • Mix tot een volledig gladde mousse.
  • Voeg bouillon toe tot de structuur dikte van zachte mousse heeft.
  • Controleer IDDSI-4 met de vork- en lepeldruktest.

Serveer warm, eventueel in een vormpje voor een mooiere presentatie. Combineer beide mousses laagjesgewijs of apart op het bord.

Voedingswaarden per portie

Aardappelmousse:

  • 120 kcal
  • 22 gram koolhydraten
  • 3 gram vet
  • 2 gram eiwit

 

Zalmmousse:

  • 165 kcal
  • 1 gram koolhydraten
  • 11 gram vet
  • 16 gram eiwit