Diëtist aan het woord
Beweging noodzakelijk?
Door: Annemiek EngbersU zult het vaker horen de laatste tijd; u moet meer bewegen. Moeten is een groot woord, maar we adviseren u het wel. En waarom? U zult het ongetwijfeld weten, maar het belang ervan gedurende bijvoorbeeld een oncologische behandeling, wanneer u een chronische ziekte heeft (zoals COPD, Hart en vaatziekten) of wanneer u de oudere en dus kwetsbare leeftijd bereikt is groot en wordt vaak onderschat.
Het verlies van spiermassa, in een sneller tempo dan u zelf kunt bedenken, maakt u minder krachtig, meer vermoeid en verminderd de weerstand om herstel mogelijk te maken.
Laten we de kans op botontkalking niet vergeten te benoemen, want het risico op vallen en daardoor verliezen van uw zelfstandigheid is ook een groot risico.
Waarom zeg ik u dit als diëtist, want ik houd mij toch vooral bezig met volwaardige en gezonde voeding? Voor een gezonde spieropbouw is bewegen én goede voeding belangrijk. Ze versterken elkaars werking. Bij beweging worden uw spieren geprikkeld om op te bouwen en voeding levert de bouwstoffen voor deze spiergroei. Voeding en beweging kunnen dus niet zonder elkaar. U zult dan begrijpen dat als uw voedingsinname niet volwaardig is naar de verhoogde behoefte die u gedurende ziekte, behandeling of bij ouderdom nodig heeft, de beweging een extra energieverbruik kost.
Maar wat als u te vermoeid bent om te bewegen? Misschien moet u er op dit moment wel niet aan denken. Het starten hiermee voelt in eerste instantie dan ook wat onnatuurlijk, want u voelt zich vast nog vermoeider en in geval van longproblemen nog benauwder. Toch levert bewegen op zowel de korte als lange termijn veel op. Bedenk dat u met méér spieren, méér spierkracht heeft en daarmee fitter kunt voelen en in een betere conditie kunt zijn. Nogmaals is dit van groot belang voor uw behandeling en uw herstel, maar levert het u ook een bijdrage aan een zo lang mogelijk behoud van de zelfstandigheid en daardoor een betere kwaliteit van leven.
Natuurlijk kunt u uw beweging zelf opstarten in uw huis of omgeving, u hoeft niet gelijk de sportschool in. Kiest u vooral een manier van bewegen waar u zich prettig bij voelt, dan is de kans extra groot dat u in beweging blijft.
Mocht dit toch lastig zijn, weet u dit niet consequent op te pakken, of vraagt u te veel van u zelf en overschrijd u uw grenzen? Vraag dan ondersteuning via een fysiotherapeut.
U kunt in het algemeen bij elke fysiotherapeut terecht, maar u kunt ook zoeken naar één die gespecialiseerd is in dat waar u begeleiding voor nodig heeft. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut gespecialiseerd in oncologie (Onconet, NOFON) of in COPDof bij Hart en Vaatziekten(aangesloten bij het Netwerk).