Malnucare.nl

  • Home
  • Over Malnucare
    • Algemene Voorwaarden MalnuCare
    • Privacy
    • Projecten en artikelen
    • Vacatures
    • Diëtist aan het woord
  • Gezonde voeding
    • Belang van voedingsstoffen
    • Hoeveel moet ik eten per dag?
  • Als eten een zorg wordt
    • BMI meter
    • Afvallen: gewenst of ongewenst?
    • Verminderde eetlust
    • Eetlust bevorderen
    • Normale voeding calorierijker maken
    • Aanvullende, medische voeding
    • Informatieve links
  • Voeding en ziekte
    • Ondervoeding
    • Bedlegering/doorliggen
    • Kanker
    • Longaandoeningen (COPD)
  • Diëtisten
  • Kosten
  • Contact
 

U bevindt zich hier: Over Malnucare Diëtist aan het woord

Over Malnucare

  • Algemene Voorwaarden MalnuCare
  • Privacy
    • Toestemmingsformulier
  • Projecten en artikelen
    • Artikel NTVD: Nutritional assessment
    • Artikel NTVD: Stepped care bij ondervoeding
    • Artikel NWZ Oncologisch Centrum Magazine
  • Vacatures
  • Diëtist aan het woord

Diëtist aan het woord

Screenen, behandelen en de kosten en baten van ondervoeding.

Door: Annemiek Engbers

Als diëtist van MalnuCare zien wij veel cliënten die zijn gescreend op ondervoeding. Deze screening vindt plaats in het ziekenhuis, in het verpleeg- verzorgingshuis, in de huisartspraktijk of bij de cliënt thuis. Gemiddeld is één op de vier tot vijf patiënten al ernstig ondervoed. We hebben het dan over de risicogroepen zoals kwetsbare ouderen, chronisch zieken, oncologische patiënten, patiënten die een grote operatie ondergaan en patiënten met een ernstig trauma.

Het risico op ondervoeding kan snel beoordeeld worden door de onderstaande vragen te beantwoorden.

–Bent u onbedoeld 4 kg of meer afgevallen in de laatste 6 maanden?

–Had u afgelopen week een verminderde eetlust?

–Kunt u een trap van 15 treden op en af lopen zonder uit te rusten?

 

Vooral het onbedoelde gewichtsverlies is een belangrijk gegeven om het risico en/of de mate van ondervoeding te beoordelen. De onderstaande tabel geeft een overzicht in kilo’s gewichtsverlies waarbij er sprake is van (een risico op) ondervoeding. Hierbij maakt het dan niet uit wat het uitgangsgewicht is. Ook mensen met overgewicht kunnen ondervoed raken wanneer er sprake is van onbedoeld gewichtsverlies. De reden hiervoor is dat dit gewichtsverlies ten koste gaat van de spieren, terwijl mensen die bewust af willen vallen vooral vetmassa verliezen.

 

 

Binnen 1 maand 5%

Binnen 6 maanden 10%

50 kg

2,5 kg afgevallen

5 kg afgevallen

55 kg

2,5-3 kg afgevallen

5,5 kg afgevallen

60 kg

3 kg afgevallen

6 kg afgevallen

65 kg

3-3,5 kg afgevallen

6,5 kg afgevallen

70 kg

3,5 kg afgevallen

7 kg afgevallen

75 kg

3,5-4 kg afgevallen

7,5 kg afgevallen

80 kg

4 kg afgevallen

8 kg afgevallen

85 kg

4-4,5 kg afgevallen

8,5 kg afgevallen

90 kg

4,5 kg afgevallen

9 kg afgevallen

95 kg

4,5-5 kg afgevallen

9,5 kg afgevallen

100 kg

5 kg afgevallen

10 kg afgevallen

 


Waarom is dit screenen op ondervoeding nou zo belangrijk? Dit komt omdat ondervoeding ernstige gevolgen kan hebben.

  • Ondervoeding geeft een daling van de weerstand, verhoogde kans op ziekteproblemen, zoals infecties (longontsteking, blaasontsteking etc. )en decubitus.

  • Het vergroot de kans op vallen (daarmee botbreuken) en een vertraagde wondgenezing

  • Een toestand van ondervoeding kan leiden tot een langere opnameduur in ziekenhuizen, verhoogd medicijngebruik, toename van de zorgcomplexiteit, afname van de kwaliteit van leven en dus toenemende kosten.

  • De totale kosten van ondervoeding bedragen in Nederland gemiddeld € 1,8 miljard per jaar. Dit zijn de kosten die in instellingen worden gemaakt en omvat nog niet de kosten van thuiswonende personen die ondervoed zijn.

     

    Als er sprake is van (een risico op) ondervoeding is het belangrijk dat er naar een diëtist wordt verwezen. Indien er tijdig een dieetbehandeling ingezet kan worden kunnen veel gevolgen beperkt worden en kosten worden verminderd. De diëtist geeft een advies op maat op basis van normale voedingsmiddelen en als dit niet toereikend is, aanvulling van medische voeding zoals drink- of sondevoeding. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de sterfte, het aantal heropnames en het aantal complicaties afnemen na gebruik van medische voeding. Het gebruik ervan levert per persoon nettobaten op van € 1433 tot € 3105. Voor iedere euro die wordt gestoken in de behandeling van een ondervoed persoon krijgt de maatschappij € 1,90 tot € 4,20 terug.


    Laat u door de diëtist informeren over het gebruik van deze medische voeding en hoe lang het nodig is deze te gebruiken. Uw persoonlijke wensen en kwaliteit van leven staan hierin centraal.


Lees ook:

  • Columns 2021

  • Columns 2020

  • Columns 2019

  • Columns 2018

  • Columns 2017

  • Columns 2016

  • Columns 2015

  • Columns 2014

  • Columns 2013

  • Columns 2012

  • Columns 2011

  • Eiwitten: plantaardig VS dierlijk
  • Eten is topsport
  • Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?
  • Overgewicht en toch ondervoed?
  • Suiker: gezond of ongezond?
  • De Corona-crisis
  • Kwetsbare ouderen en coronacrisis
  • Positief blijven in onzekere tijden
  • Saamhorigheid tijdens de coronacrisis
  • Houd vol!
  • Weerstand opbouwen
  • Wat Corona allemaal te weeg brengt
  • Smaak- en reukvermogen
  • Samen staan we sterk
  • Huisbezoeken tijdens de Coronacrisis
  • We mogen weer!
  • Weer onderweg
  • Aanpassen naar het nieuwe normaal.
  • De dag van de diëtist
  • De tweede golf
  • Actief blijven
  • Het einde van het jaar
  • Eenzaamheid
  • Meer grip op je gezondheid via technologie
  • The beyond burger
  • Meten is weten!
  • Salades
  • Use it or lose it!
  • Tussendoortjes maken het verschil!
  • Zomer
  • De regie in eigen hand!
  • Vleesvervangers
  • Anderhalve kilo biefstuk
  • Zin of onzin? Voedingssupplementen bij senioren (70+) nodig?
  • Verschillende opvattingen en ideeën over voeding
  • Een zelfde advies voor afvallen en aankomen?
  • Bewondering
  • Jij eet zeker altijd bewust?
  • Kwetsbare ouderen
  • Beweging noodzakelijk?
  • Beter voorkomen dan genezen
  • Even slikken...
  • Gezonde voeding: Wat is waar?
  • Een mooie baan
  • Screenen, behandelen en de kosten en baten van ondervoeding.
  • De nieuwe Schijf van Vijf
  • Ouderen krijgen te weinig zorg
  • Voedingspatroon ouderen 70+
  • Ouderen
  • Webinar over medische voeding
  • Ondervoeding in verzorgingshuizen
  • Vakantie
  • De zomer in het land
  • Op vakantie met drinkvoeding
  • Screening in verzorgingshuis
  • De feestdagen kater
  • Ijspret
  • Lentekriebels
  • Pasen en de geschiedenis
  • Recepten
  • Ondervoeding bij ouderen
  • Zomerhitte
  • Sportzomer
  • Tropische hitte
  • Nieuwe start
  • Griepprik
  • Ondervoeding, de gevolgen...
  • Zwanger!... En nu?
  • Darmproblemen
  • Stofwisselingsziekten
  • Sondevoeding thuis
  • Ondervoeding
  • Ondervoeding - het vervolg
  • Hoofd-halskanker
  • Borstvoeding
  • Als je kind niet normaal kan eten...
  • Ontstekingsziekten in de darmen
  • Stofwisselingsziekten bij kinderen
  • Afscheid
  • Even voorstellen...
  • Barbecue kriebels
  • Het is weer stamppot tijd!
  • En het is weer flink koud!
  • De feestdagen

Print pagina Stuur door
  • Gezonde voeding
    • Belang van voedingsstoffen
      • Eiwitten
      • Vetten
      • Koolhydraten
      • Vitamines
      • Mineralen
      • Sporenelementen
    • Hoeveel moet ik eten per dag?
  • Gezond gewicht
  • Voeding en ziekte
    • Ondervoeding
    • Bedlegering/doorliggen
    • Kanker
    • Longaandoeningen (COPD)
  • Vragen
    • Veel gestelde vragen
    • Stel uw vraag
    • Contactgegevens
    • Contact
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
  • © 2021 malnucare.nl
  • Over deze site
  • Privacy & disclaimer
  • Contact
  •  
  • Contactgegevens
  • Bel: 085-3035750
  • E-mail: info@malnucare.nl

Realisatie: Nedbase