Malnucare.nl

  • Home
  • Over Malnucare
    • Algemene Voorwaarden MalnuCare
    • Privacy
    • Projecten en artikelen
    • Vacatures
    • Diëtist aan het woord
  • Gezonde voeding
    • Belang van voedingsstoffen
    • Hoeveel moet ik eten per dag?
  • Als eten een zorg wordt
    • BMI meter
    • Afvallen: gewenst of ongewenst?
    • Verminderde eetlust
    • Eetlust bevorderen
    • Normale voeding calorierijker maken
    • Aanvullende, medische voeding
    • Informatieve links
  • Voeding en ziekte
    • Ondervoeding
    • Bedlegering/doorliggen
    • Kanker
    • Longaandoeningen (COPD)
  • Diëtisten
  • Kosten
  • Contact
 

U bevindt zich hier: Over Malnucare Diëtist aan het woord

Over Malnucare

  • Algemene Voorwaarden MalnuCare
  • Privacy
    • Toestemmingsformulier
  • Projecten en artikelen
    • Artikel NTVD: Nutritional assessment
    • Artikel NTVD: Stepped care bij ondervoeding
    • Artikel NWZ Oncologisch Centrum Magazine
  • Vacatures
  • Diëtist aan het woord

Diëtist aan het woord

Webinar over medische voeding

Door: Leoni den Engelsman

In 2014 is er het een en ander gewijzigd voor de diëtist wanneer deze medische voeding aan wil vragen voor een patiënt. Voor 2014 bepaalde de diëtist welk product het meest geschikt was en vroeg dit aan bij een apotheek of een facilitair bedrijf. Vanaf januari 2014 bepaalde zorgverzekeraar VGZ dat zij een voorkeursbeleid gingen voeren. Wanneer de diëtist een aanvraag doet voor een energie- en eiwitrijke drinkvoeding, is het de bedoeling dat het voorkeursmerk bij de patiënt wordt geleverd. Om dit te stimuleren wordt dit voorkeursproduct niet verrekend met het eigen risico van de patiënt en bovendien werd er met de leveranciers afgesproken dat er in 75% van de gevallen het voorkeursmerk opgestuurd moet worden. Voor de andere merken krijgen de leveranciers een lage prijs en bovendien zou het gevolgen kunnen hebben voor hun contract met VGZ volgend jaar wanneer zij teveel andere merken zouden leveren. Gevolg hiervan was dat de leveranciers erg hun best gingen doen om het voorkeursproduct te leveren. Het niet verrekenen van de voorkeursproducten met het eigen risico van de patiënt lijkt heel leuk, maar patiënten die drinkvoeding nodig hebben, hebben meestal zoveel medische kosten dat het eigen risico toch helemaal gebruikt wordt.

Wat was het effect van dit beleid?

Dit beleid zorgde ervoor dat de patiënt een minder gevarieerd pakketdrinkvoeding kreeg. Terwijl juist variatie in merk, smaak en soort drinkvoeding ervoor zorgt dat de patiënt therapietrouw is en daarmee de behandeldoelen die de diëtist samen met de patiënt heeft opgesteld, sneller worden behaald.

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten  heeft dit goed opgepakt en heeft samen met de Stichting Patiëntenbelang Ondervoeding en vergoeding Dieetpreparaten, en andere partijen  een rechtszaak aangespannen tegen VGZ. Op 6 mei 2014 was de uitspraak van de rechter waarbij de NVD en overige partijen in het gelijk werd gesteld.

Om duidelijkheid te scheppen in deze verwarrende situatie is er op 3 juli 2014 door de NVD een webinar georganiseerd. Dit is een seminar dat via internet  kan worden gevolgd. Ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan een paneldiscussie als ervaringsdeskundige uit de eerstelijns praktijk. Ik kon putten uit een ruime ervaring, want de afgelopen maanden ben ik regelmatig de situatie tegen gekomen dat patiënten slechts 1 merk drinkvoeding hadden ontvangen, terwijl ik er van uit ging dat er een ruim assortiment geleverd zou worden.

Op de dag van het webinar werd bekend dat VGZ het er niet bij laat zitten en het hogerop gaat zoeken. Totdat er in dit hoge beroep een uitspraak bekend is zal VGZ doorgaan met het beleid van de afgelopen maanden. Enerzijds een teleurstelling, anderzijds heb ik de boodschap die naar voren kwam tijdens het webinar goed in mijn oren geknoopt. Wij zijn als diëtist de deskundige en wij moeten bepalen wat er bij de patiënt geleverd moet worden. En we zullen dit dus duidelijk moeten communiceren naar de leveranciers van de drinkvoeding. Hoe dan ook, we laten ons niet kisten en zullen ook de komende maanden voor onze mening uitkomen, de diëtist bepaalt de beste zorg voor de patiënt!


Lees ook:

  • Columns 2021

  • Columns 2020

  • Columns 2019

  • Columns 2018

  • Columns 2017

  • Columns 2016

  • Columns 2015

  • Columns 2014

  • Columns 2013

  • Columns 2012

  • Columns 2011

  • Eiwitten: plantaardig VS dierlijk
  • Eten is topsport
  • Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?
  • Overgewicht en toch ondervoed?
  • Suiker: gezond of ongezond?
  • De Corona-crisis
  • Kwetsbare ouderen en coronacrisis
  • Positief blijven in onzekere tijden
  • Saamhorigheid tijdens de coronacrisis
  • Houd vol!
  • Weerstand opbouwen
  • Wat Corona allemaal te weeg brengt
  • Smaak- en reukvermogen
  • Samen staan we sterk
  • Huisbezoeken tijdens de Coronacrisis
  • We mogen weer!
  • Weer onderweg
  • Aanpassen naar het nieuwe normaal.
  • De dag van de diëtist
  • De tweede golf
  • Actief blijven
  • Het einde van het jaar
  • Eenzaamheid
  • Meer grip op je gezondheid via technologie
  • The beyond burger
  • Meten is weten!
  • Salades
  • Use it or lose it!
  • Tussendoortjes maken het verschil!
  • Zomer
  • De regie in eigen hand!
  • Vleesvervangers
  • Anderhalve kilo biefstuk
  • Zin of onzin? Voedingssupplementen bij senioren (70+) nodig?
  • Verschillende opvattingen en ideeën over voeding
  • Een zelfde advies voor afvallen en aankomen?
  • Bewondering
  • Jij eet zeker altijd bewust?
  • Kwetsbare ouderen
  • Beweging noodzakelijk?
  • Beter voorkomen dan genezen
  • Even slikken...
  • Gezonde voeding: Wat is waar?
  • Een mooie baan
  • Screenen, behandelen en de kosten en baten van ondervoeding.
  • De nieuwe Schijf van Vijf
  • Ouderen krijgen te weinig zorg
  • Voedingspatroon ouderen 70+
  • Ouderen
  • Webinar over medische voeding
  • Ondervoeding in verzorgingshuizen
  • Vakantie
  • De zomer in het land
  • Op vakantie met drinkvoeding
  • Screening in verzorgingshuis
  • De feestdagen kater
  • Ijspret
  • Lentekriebels
  • Pasen en de geschiedenis
  • Recepten
  • Ondervoeding bij ouderen
  • Zomerhitte
  • Sportzomer
  • Tropische hitte
  • Nieuwe start
  • Griepprik
  • Ondervoeding, de gevolgen...
  • Zwanger!... En nu?
  • Darmproblemen
  • Stofwisselingsziekten
  • Sondevoeding thuis
  • Ondervoeding
  • Ondervoeding - het vervolg
  • Hoofd-halskanker
  • Borstvoeding
  • Als je kind niet normaal kan eten...
  • Ontstekingsziekten in de darmen
  • Stofwisselingsziekten bij kinderen
  • Afscheid
  • Even voorstellen...
  • Barbecue kriebels
  • Het is weer stamppot tijd!
  • En het is weer flink koud!
  • De feestdagen

Print pagina Stuur door
  • Gezonde voeding
    • Belang van voedingsstoffen
      • Eiwitten
      • Vetten
      • Koolhydraten
      • Vitamines
      • Mineralen
      • Sporenelementen
    • Hoeveel moet ik eten per dag?
  • Gezond gewicht
  • Voeding en ziekte
    • Ondervoeding
    • Bedlegering/doorliggen
    • Kanker
    • Longaandoeningen (COPD)
  • Vragen
    • Veel gestelde vragen
    • Stel uw vraag
    • Contactgegevens
    • Contact
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
  • © 2021 malnucare.nl
  • Over deze site
  • Privacy & disclaimer
  • Contact
  •  
  • Contactgegevens
  • Bel: 085-3035750
  • E-mail: info@malnucare.nl

Realisatie: Nedbase