Malnucare.nl

  • Home
  • Over Malnucare
    • Algemene Voorwaarden MalnuCare
    • Privacy
    • Projecten en artikelen
    • Vacatures
    • Diëtist aan het woord
  • Gezonde voeding
    • Belang van voedingsstoffen
    • Hoeveel moet ik eten per dag?
  • Als eten een zorg wordt
    • BMI meter
    • Afvallen: gewenst of ongewenst?
    • Verminderde eetlust
    • Eetlust bevorderen
    • Normale voeding calorierijker maken
    • Aanvullende, medische voeding
    • Informatieve links
  • Voeding en ziekte
    • Ondervoeding
    • Bedlegering/doorliggen
    • Kanker
    • Longaandoeningen (COPD)
  • Diëtisten
  • Kosten
  • Contact
 

U bevindt zich hier: Over Malnucare Diëtist aan het woord

Over Malnucare

  • Algemene Voorwaarden MalnuCare
  • Privacy
    • Toestemmingsformulier
  • Projecten en artikelen
    • Artikel NTVD: Nutritional assessment
    • Artikel NTVD: Stepped care bij ondervoeding
    • Artikel NWZ Oncologisch Centrum Magazine
  • Vacatures
  • Diëtist aan het woord

Diëtist aan het woord

Een mooie baan

Door: Lisette van Os

“Wat heb ik toch een mooie baan!” hoor ik mezelf zeggen tegen familie en vrienden.

Wat verbaasde blikken mijn kant op…Begrijpelijk, want de reden dat ik bij mensen thuis kom, is eigenlijk helemaal niet zo mooi. Ze zijn ernstig ziek, worden soms zelfs helemaal niet meer beter en kampen met de meest vreselijke klachten. Ze ervaren eten als een obstakel, waarvan ze niet weten hoe die te overwinnen. Waarom vind ik mijn werk dan toch zo mooi?...Omdat ik als diëtist hier echt een verschil in kan maken; mensen hun kennis vergroten omtrent hun situatie in relatie met voeding en praktische handvatten bieden hoe bepaalde adviezen in hun eigen situatie toe te passen.

 

Een goed voorbeeld zijn de mensen waar ik thuis langs ga die getroffen zijn door een hersenbloeding of –infarct en te maken hebben met kauw en/of slikproblemen. Door verlies van gevoel achterin de keel en door mogelijke opgetreden verlammingen is de coördinatie tussen het slikken en het afsluiten van de luchtpijp verstoord en is er kans op verslikken. Een ander probleem kan zijn dat door een aangezichtsverlamming de lippen niet goed kunnen sluiten of dat er door een verlamming van de spieren van de tong de voedselbrok niet midden op de tong kan worden verzameld; er blijven resten in de mond achter.

 

Dit geeft wel aan dat ‘vanzelfsprekend gezellig eten wat je lekker vindt’ ineens niet meer op gaat. Heftig, denk ik dan altijd weer. De situatie roept bij mensen veel vragen op: “Wat kan en mag ik nog?”, “Hoe maak ik dat klaar?”, “Hoe krijg ik voldoende binnen?” en “Hoe zorg ik nog voor wat afwisseling?”.

 

Ik ben dankbaar voor het goede contact wat ik heb met de logopedisten in de omgeving. De logopedist is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van de slikproblemen. Eén van de onderdelen van de therapie kan zijn het veranderen van de consistentie van het eten en drinken. Moet de voeding dik vloeibaar zijn, glad gemalen of een combinatie hiervan?

 

Mijn taak is om dit advies te vertalen naar praktische voedingsadviezen. Welke voedingsmiddelen vallen hieronder, in welke mate heeft iemand deze voedingsmiddelen nodig om voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen te krijgen?, hoe creëer je afwisseling en welke bereidingswijze gebruik je bijvoorbeeld om een warme maaltijd in een specifieke consistentie te bereiden?. Daarnaast moet het ook nog eens aansluiten op de voorkeuren van de persoon in kwestie. Een hoop gepuzzel, maar ook dat vind ik aan mijn werk juist zo mooi. Iedereen verdient persoonlijke aandacht en een op maat gemaakt praktisch advies. Ik hoop dat ik in mijn vakgebied dit mensen nog lang kan blijven bieden.


Lees ook:

  • Columns 2021

  • Columns 2020

  • Columns 2019

  • Columns 2018

  • Columns 2017

  • Columns 2016

  • Columns 2015

  • Columns 2014

  • Columns 2013

  • Columns 2012

  • Columns 2011

  • Eiwitten: plantaardig VS dierlijk
  • Eten is topsport
  • Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?
  • Overgewicht en toch ondervoed?
  • Suiker: gezond of ongezond?
  • De Corona-crisis
  • Kwetsbare ouderen en coronacrisis
  • Positief blijven in onzekere tijden
  • Saamhorigheid tijdens de coronacrisis
  • Houd vol!
  • Weerstand opbouwen
  • Wat Corona allemaal te weeg brengt
  • Smaak- en reukvermogen
  • Samen staan we sterk
  • Huisbezoeken tijdens de Coronacrisis
  • We mogen weer!
  • Weer onderweg
  • Aanpassen naar het nieuwe normaal.
  • De dag van de diëtist
  • De tweede golf
  • Actief blijven
  • Het einde van het jaar
  • Eenzaamheid
  • Meer grip op je gezondheid via technologie
  • The beyond burger
  • Meten is weten!
  • Salades
  • Use it or lose it!
  • Tussendoortjes maken het verschil!
  • Zomer
  • De regie in eigen hand!
  • Vleesvervangers
  • Anderhalve kilo biefstuk
  • Zin of onzin? Voedingssupplementen bij senioren (70+) nodig?
  • Verschillende opvattingen en ideeën over voeding
  • Een zelfde advies voor afvallen en aankomen?
  • Bewondering
  • Jij eet zeker altijd bewust?
  • Kwetsbare ouderen
  • Beweging noodzakelijk?
  • Beter voorkomen dan genezen
  • Even slikken...
  • Gezonde voeding: Wat is waar?
  • Een mooie baan
  • Screenen, behandelen en de kosten en baten van ondervoeding.
  • De nieuwe Schijf van Vijf
  • Ouderen krijgen te weinig zorg
  • Voedingspatroon ouderen 70+
  • Ouderen
  • Webinar over medische voeding
  • Ondervoeding in verzorgingshuizen
  • Vakantie
  • De zomer in het land
  • Op vakantie met drinkvoeding
  • Screening in verzorgingshuis
  • De feestdagen kater
  • Ijspret
  • Lentekriebels
  • Pasen en de geschiedenis
  • Recepten
  • Ondervoeding bij ouderen
  • Zomerhitte
  • Sportzomer
  • Tropische hitte
  • Nieuwe start
  • Griepprik
  • Ondervoeding, de gevolgen...
  • Zwanger!... En nu?
  • Darmproblemen
  • Stofwisselingsziekten
  • Sondevoeding thuis
  • Ondervoeding
  • Ondervoeding - het vervolg
  • Hoofd-halskanker
  • Borstvoeding
  • Als je kind niet normaal kan eten...
  • Ontstekingsziekten in de darmen
  • Stofwisselingsziekten bij kinderen
  • Afscheid
  • Even voorstellen...
  • Barbecue kriebels
  • Het is weer stamppot tijd!
  • En het is weer flink koud!
  • De feestdagen

Print pagina Stuur door
  • Gezonde voeding
    • Belang van voedingsstoffen
      • Eiwitten
      • Vetten
      • Koolhydraten
      • Vitamines
      • Mineralen
      • Sporenelementen
    • Hoeveel moet ik eten per dag?
  • Gezond gewicht
  • Voeding en ziekte
    • Ondervoeding
    • Bedlegering/doorliggen
    • Kanker
    • Longaandoeningen (COPD)
  • Vragen
    • Veel gestelde vragen
    • Stel uw vraag
    • Contactgegevens
    • Contact
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
  • © 2021 malnucare.nl
  • Over deze site
  • Privacy & disclaimer
  • Contact
  •  
  • Contactgegevens
  • Bel: 085-3035750
  • E-mail: info@malnucare.nl

Realisatie: Nedbase