Diëtist aan het woord
Jij eet zeker altijd bewust?
Door: Maaike Admiraal'Ben jij nou altijd bewust met voeding bezig, omdat je beroep diëtist is?' Deze vraag krijg ik regelmatig. En eerlijk gezegd, best een moeilijke vraag om te beantwoorden.
Want wanneer ben je bewust met voeding bezig, en wat betekent het?
Volgens Van Dale betekent het woord bewust; besef van iets hebbend. In deze context dus besef hebben van voeding, en van wat je eet en drinkt.
Tijdens mijn werk probeer ik mijn patiënten bewust te maken van voeding, en vertel ik welke producten op dat moment belangrijk voor hen zijn. In hoe verre heeft voeding invloed op het lichaam en herstel? Wat kan voeding betekenen zonder dat het een obsessie wordt? Want eten moet ook genieten blijven, vind ik.
Bewuste voeding kan ook betekenen; milieubewust, biologische voeding, minder zout en suiker toegevoegd aan producten. Dat zijn belangrijke onderwerpen, ook in de media. Ik probeer er zelf op te letten dat ik dagelijks ruim groente en fruit eet, dat ik zuivel gebruik en niet teveel zout en toevoegingen binnenkrijg uit producten die ik eet en drink.
Altijd bewust met voeding bezig zijn lijkt mij een lastige opgave, maar nadenken over producten en keuzes maken die belangrijk zijn voor je gezondheid, is een goed streven.