Diëtist aan het woord
Screening in verzorgingshuis
Door: Leoni den EngelsmanOnlangs heeft mijn collega bewoners van een verzorgingshuis in de regio Utrecht gescreend. Dit bleek geen overbodige luxe. De resultaten vond ik verbluffend!
Uit de screening bleek dat 36% van de bewoners (80 jaar en ouder) ondervoed was. Tevens had 13% van de bewoners een risico op ondervoeding. Deze percentages komen overeen met de resultaten van onderzoeken die gedaan zijn. Toch is het wel verbijsterend dat de ondervoeding zo hoog is ondanks de goede zorgen van het personeel.
Mijn collega is het gesprek aangegaan met de huisartsen die verbonden zijn aan het verzorgingshuis om de resultaten te bespreken. Zij gaven als knelpunt aan dat de zorg niet up to date geïnformeerd is. Dat is jammer, want zij zijn tenslotte de mensen die elke dag met de bewoners omgaan en problemen met de voeding en het gewicht het snelst kunnen signaleren.
Verder gaven de huisartsen aan dat veel bewoners al licht aan het dementeren zijn. Tja, dan moet er dus wel iemand in de omgeving van de bewoner zijn die ze herinnerd aan het eten. En helaas heeft niet iedereen mantelzorg, zoals ik ook vaak genoeg mee maak in de praktijk. De verzorging zet de maaltijden wel klaar, maar heeft niet voldoende tijd om bij de bewoners te zitten om het eten verder te begeleiden.
Het verzorgingshuis heeft gelukkig ook niet stilgezeten in de tussentijd. Nadat de resultaten bekend waren hebben zij aangegeven een extra dagbestedingsgroep te gaan starten en er wordt een familie avond georganiseerd.
Mijn collega mag volgens mij tevreden zijn, want het is weer een stapje in de goede richting als we het hebben over bewustwording en preventie van (het probleem van) ondervoeding!