Diëtist aan het woord
Tussendoortjes maken het verschil!
Door: Tulay KavrarOntbijten, lunchen en dineren doen de meesten van ons wel. Uitzonderingen daargelaten. Helaas is dit meestal niet genoeg om de energie- en eiwitbehoefte voor een dag te behalen. Vooral als de energie- en eiwitbehoefte verhoogd is door bijvoorbeeld een ziekte of stress. De tussendoortjes kunnen dan een groot verschil maken. Het is verstandig om te streven naar 6 eetmomenten op de dag; 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes.
Voor volwassenen wordt geadviseerd om 2-3 glazen melkproducten te nuttigen op een dag. Voor 70+ers zijn dit zelfs 4 glazen melkproducten op een dag. Daarnaast wordt ook geadviseerd om 2 porties fruit op een dag te eten. Het gaat hier om 200 gram in totaal. Ezelsbruggetje; 1 portie is net zo groot als uw vuist. Bijvoorbeeld: 2 mandarijnen, 2 kiwi's, 1 appel, 1 peer, 1 trosje druiven etc.
Bovendien staan noten ook in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Het advies voor volwassenen is om iedere dag een handje (25 gram - 30 gram) ongezouten noten te eten.
Vaak hoor ik mijn cliënten zeggen dat ze geen 'snoepers' zijn als ik over 'tussendoortjes' begin. Mensen denken namelijk gelijk aan koek, snoep, chocolade, cake etc. terwijl bovengenoemde voedingsmiddelen (melk- en melkproducten, fruit en noten) geschikt zijn als tussendoortje EN bij een gezond eetpatroon horen. Dus het zijn geen extraatjes, ze zijn noodzakelijk!
Misschien is het lastig om ineens anders te gaan eten, als je dit niet gewend bent. Toch is het belangrijk om naar een volwaardig eetpatroon te streven. Als je het namelijk een tijdje probeert, gaat het lichaam eraan wennen en ernaar vragen. Zo kun je ervoor zorgen dat het een gewoonte wordt!